Yuno - tvoja šola
Varnost na internetu

DOBRODOŠLI!

V sodelovanju Ministrstva za digitalno preobrazbo in YUNO – tvoja šola smo pripravili sklop 5 delavnic na temo varnosti na spletu.

Tako skozi naslednjih pet interaktivnih delavnic spoznaš vse o pasteh in izzivih interneta in socialnih omrežjih, o spletnem bontonu in spletni odgovornosti ter lažnih informacijah.

Zvrstile so se po naslednjem vrstnem redu:

1. dan, 31. 10. 2022, INTERNET – tvoj najboljši prijatelj ali največji sovražnik

2. dan, 1. 11. 2022, SPLETNI BONTON in odgovornost

3. dan, 2. 11. 2022, SOCIALNA OMREŽJA: z glavo v objavo!

4. dan, 3. 11. 2022, SPLETNO NASILJE

5. dan, 4. 11. 2022, LAŽNE INFORMACIJE

Predvajaj posnetek

1. Internet: tvoj najboljši prijatelj ali največji sovražnik?

Opis delavnice

V tokratni delavnici ti predstavim, kaj internet sploh je in kako se je skozi človekovo zgodovino razvijal. Spoznaš rabo interneta, torej kje, kdaj, zakaj in kdo ga uporablja. Ugotoviš, kako internet deluje in zakaj je tako zelo pomemben. Spregovorili bomo o njegovih pozitivnih in negativnih plateh ter pasteh in izzivih. Predstavim ti tudi, da zaradi prekomerne uporabe interneta lahko pride do različnih oblik zasvojenosti.

2. Spletni bonton in odgovornost na spletu

Opis delavnice

V tokratni delavnici ti predstavim spletni bonton ter našo osebno in družbeno odgovornost. Spoznamo, kaj vse predstavlja spletno okolje in različne primere komuniciranja v njem. Spregovorimo o spletnih imenih in anonimnosti. Ozavestimo, da vse, kar na internet objavimo, tam tudi ostane. Ponotranjimo načela digitalne odgovornosti in vpliva, ki ga (lahko) ima na našo prihodnost.

Predvajaj posnetek
Predvajaj posnetek

3. Socialna omrežja: z glavo v objavo!

Opis delavnice

V tokratni delavnici ti predstavim socialna oziroma družbena omrežja, kaj sploh so, kako se je vse začelo in razvijalo vse do današnjega dne. Spregovorili bomo o rabi socialnih omrežij, torej kje, kdaj in kdo jih uporablja. O njihovih pozitivnih in negativnih plateh ter pasteh in izzivih. Predstavim ti tudi, da zaradi prekomerne uporabe socialnih omrežij lahko pride do različnih oblik zasvojenosti.

4. Spletno nasilje

Opis delavnice

V sklopu današnje delavnice ti predstavim spletno nasilje. Spoznamo, kaj je, kje se dogaja in kako ga prepoznamo. Spregovorimo o posledicah spletnega nasilja in kako ukrepati v primeru, da se znajdemo v vlogi žrtve ali je žrtev oseba, ki jo poznamo. Ponovili bomo že znano, da vse, kar na internet objavimo, tam tudi ostane.

Predvajaj posnetek
Predvajaj posnetek

5. Lažne informacije

Opis delavnice

V sklopu današnje delavnice ti predstavim, kaj so lažne informacije in katere vrste lažnih informacij poznamo. Te se bomo naučili prepoznati na primerih. Spoznali bomo tudi, kako in kje lahko informacije, o katerih nismo prepričani, preverimo. Ponovili bomo tudi, da mnenje ni enako dejstvu, še posebej ne na internetu.

PRIPRAVE: Tekmovanje v znanju iz sladkorne bo...
Nazaj na seznam
Nazaj na vrh