Yuno - tvoja šola
Šolanje na domu (ŠND) z YUNO+

Šolanje na domu (ŠND) z YUNO+

Šolanje na domu (ŠND) je alternativna oblika izobraževanja, ki omogoča otrokom pridobivanje znanja zunaj klasičnega šolskega okolja. V Sloveniji je šolanje na domu zakonsko urejeno in staršem omogoča, da lahko svoje otroke izobražujejo doma samostojno ali v različnih alternativnih programih. 

Priporočamo vam vpis v programe šolanja na domu YUNO+. Postanite del tretje generacije šolarjev na domu YUNO+! 

Kdaj in zakaj šolati na domu?

Kdaj šolati na domu?

Odločitev za šolanje na domu je osebna in se lahko sprejme v različnih situacijah (posebne potrebe, družinski razlogi, filozofski pogledi, nezadovoljstvo, želja po personalizaciji …).

Zakaj šolati na domu?

Odločitev za šolanje na domu ni preprosta. Starši se morajo pred njo dobro zavedati odgovornosti in posledic, ki jih šolanje svojega učenca na domu nosi s seboj. 

Ali se zasledite med naslednjimi dejstvi?

 • Individualno učenje,

 • prilagodljivost,

 • varno in zdravo okolje,

 • fleksibilnost, 

 • kaljenje izjemnih talentov,

 • razbremenitev vsakodnevnih šolskih tegob,

 • konec stresa in negativnih emocij zaradi neprestanega straha pred ocenjevanji …


Če ste na katerokoli izmed slednjih odgovorili pritrdilno, je šolanje na domu za vas pravilna odločitev.

Gremo na ŠND. Kaj pa zdaj?

Program šolanja na domu YUNO+ je zasnovan z izrednim vpogledom in vrstoletnimi izkušnjami s šolanjem na domu. 

Začetki

Začetki programa YUNO+ vodijo v leto 2021, ko je samoiniciativno nastala skupina prve generacije. Takrat pilotni projekt smo v letu 2022 izpopolnili in razvili do te mere, da so šolarji YUNO+ generacije 2022/23 že popolnoma opolnomočeni ob celotnem procesu šolanja na domu (tako starši kot učenci). 

Letos z nami šolanje na domu v programu YUNO+ zaključuje že 42. družina!

Prvič se srečujemo s portalom YUNO. Kaj sploh je YUNO učna metoda?

Učenje z YUNO je enostavno in učinkovito. Glavno vodilo YUNO učne metode je učno snov otroku približati v njegovem jeziku in zmožnostih. Pozabite na učenje, ki naslednji dan potone v pozabo. Učenje po metodi YUNO je učenje za znanje, ki ostane.

Prednosti programa YUNO+

Program YUNO+ in učni proces:
 • 24/7 dostop do učnega portala YUNO in dostop do s strani učiteljev posnete učne snovi,

 • na voljo vsa pripravljena učna gradiva (zapiski, vaje, rešitve),

 • popolnoma personaliziran učni proces potrebam vsake družine in situacije,

 • pripravljen urnik učenja za učence,

 • pripravljen letni delovni načrt za starše …


Program YUNO+ in podpora:
 • mentorstvo staršem,

 • enkrat mesečno govorilne / svetovalne ure za učence in starše,,

 • tutorstvo in dodatna učna pomoč YUNO učiteljev,

 • možnost individualnega poučevanja …


Program YUNO+ in zaključni izpiti:
 • celoletno preverjanje in mapiranje znanja,

 • spremljava učnega napredka,

 • organizirane priprave na zaključne izpite,

 • (po potrebi) možnost spremljave na zaključne izpite …


Program YUNO+ in posebne potrebe:
 • pripravljena učna gradiva z obzirom na odkrenljivo pozornost, izgubljanje fokusa in koncentracije, nevrodivergentne potrebe,

 • možnost uporabe učnih gradiv v dislektični pisavi,

 • izvajanje dodatne strokovne pomoči za otroke s posebnimi potrebami in tiste brez odločbe o usmeritvi,

 • svetovanje pri postopkih usmerjanja otrok s posebnimi potrebami,

 • pravna pomoč ob usmerjanju,

 • možnost zagotovitve izvajalca in izvajanja dodatne strokovne pomoči (DSP) širom Slovenije …


Program YUNO+ in socializacija:

Kljub temu, da večina dejavnosti programa YUNO+ poteka online oz. v digitalizirani obliki, pa nismo pozabili niti na socializacijo učencev. Učence YUNO+ peljemo na štiri ekskurzije tekom šolskega leta, družine pa se lahko povežejo tudi glede na regijo, iz katere prihajajo.

Prepričali ste nas. Kako izbrati pravi program šolanja YUNO+?

V sklopu YUNO+ so v šolskem letu 2023/24 na voljo trije različni programi:

 • OSNOVNI (24/7 dostop, urnik učenja in letni delovni načrt, mentorstvo in govorilne ure),

 • RAZŠIRJEN (dodatno: priprava in spremljava na izpite, možnost individualnega poučevanja) in

 • POSEBNI DAROVI (dodatno: svetovanje pri postopkih usmerjanja otrok s PP, zagotovitev izvajalca in izvajanje dodatne strokovne pomoči (DSP) širom Slovenije …).


Kako poteka vpis?

Kontaktirajte nas na info@yuno.si in posredovali vam bomo vpisno dokumentacijo. Zgodnje prijave se zaprejo že 15. junija 2023! VEČ O YUNO+

Kaj pravijo YUNO+ družine?

YUNO+ šolarje, starše, tutorje in učitelje smo povprašali o njihovi izkušnji s programom YUNO+. Prosili smo jih za informacijo, zakaj in kdaj so se za program odločili, kako šolanje poteka, kako so zadovoljni z zaključnimi izpiti in s spremembami v družinskem življenju …

“V letu 2021 smo bili letni naročniki portala YUNO, s šolskim letom 2022/23 pa smo se zaradi hčerkine šolske situacije odločili za razširjen program YUNO+. Odločitev ni bila lahka, saj sva z možem med ločitvijo iskala alternativo ‘šoli’. Vodstvo YUNO nam je izredno pomagalo ob odločitvi in kasnejših potrebnih postopkih za odobritev šolanja na domu. Nekako smo si vsi v družini oddahnili, ko smo pričeli s šolanjem v YUNO+. Osebno me je najbolj skrbelo, kako bom hčerki sploh uspela doma pomagati ob dejstvu, da imam časovno in energetsko izredno naporno službo. A smo hitro splavali in letošnje šolske leto je bilo kljub vsem družinskim spremembam hitro in brezstresno. Sploh ne vem, kdaj je minilo. Učna gradiva in učni pripomočki portala YUNO so nam pomagali tudi k temu, da smo prepoznali, da ima hčerka disleksijo. In prvič doma nisva jokali, ker so zvezki prazni, saj smo vsa učna gradiva dobili ob vpisu. Hčerka je vse tri izpite po dogovoru s šolo opravila v začetku meseca maja in danes smo že vsi na zasluženih počitnicah. Mame pa ni strah niti naslednjega šolskega leta, ko nas čaka precej večji sveženj izpitov.”

Mojca (42 let) iz Krškega, maj 2023


“YUNO smo po naključju spoznali v avgustu 2022. Ker s partnerko nisva bila zadovoljna, sva se odločila, da bova že pred epidemijo sina šolala na domu. Sprva smo tri leta obiskovali zasebno osnovno šolo, a so nama stroški šolnin postali prevelik zalogaj in enostavno nisva zmogla več. Kljub temu, da sva si z alternativami blizu, sva do programa YUNO+ bila izredno skeptična. Vbistvu si nisva znala predstavljati, kako lahko učenje v osnovni šoli poteka ‘online’. A smo se po svetovanju s strani ustanoviteljice YUNO odločili, da poskusimo in nismo bili razočarani. Nekaj težav smo na začetku imeli z IKT izzivi (ja, noben od naju z ženo ni računalničar :)), a sta sina Arne (7. razred) in Simon (4. razred) hitro usvojila, kako portal YUNO uporabljati in se z njim učiti. Prav tako sta bila s strani YUNO tutorjev izredno lepo sprejeta in vedno so nam pomagali, ko kaj ni šlo. Trenutno smo v izpitnem obdobju. Simon je že konec, dve štirki, ena petka. Arneta pa še čaka nekaj izpitov, na katere ga YUNO tutorji tudi spremljajo, saj je precej sramežljive narave. Največja sprememba v družinskem življenju? ‘Po sedmih letih mi ob sredah ponovno znese it' na fuzbal, žena pa me več ne zažira ob nedeljah, da morem s tamalima delat domačo nalogo.’”

Aleš (37 let) iz Maribora, maj 2023


“Najhujše pri programu YUNO+ je to, da lahko mami iz službe vidi, ali sem že pogledal učne lekcije, za katere sva se dogovorila, da jih pogledam medtem, ko sta starša v službi. In potem me kliče domov in zbudi iz postelje.”

Nejc (14 let) iz Ljubljane, maj 2023


“Ponavadi se učim tako, da zjutraj delam matematiko in slovenščino, popoldne pa preostale predmete, ki so mi manj naporni. Najraje imam srede, ker imam takrat uro s tutorko Ivico. Pomaga mi tako ob šolskih kot osebnih izzivih.”

Ana (13 let) iz Kranja, maj 2023

Brezplačno dostopne priprave na Tekmovanje v...
Nazaj na seznam
Motivacija za učenje pri učencih med 7 in 14...
Nazaj na vrh